Kakaowe naleśniki z owocami

Gotując, zawsze staram się stosować do zasady zerowaste, dzięki czemu maksymalnie wykorzystuję produkty, które mam w lodówce i generuję jak najmniej odpadów.

Czy wiesz, że statystycznie jedna osoba wyrzuca 235 kg jedzenia w skali roku?

Stworzyłam więc takie pyszności z produktów, które miałam do wykorzystania.

NALEŚNIKI KAKAOWE Z OWOCAMI (3 porcje).

Naleśniki:

  • 175 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 ml mleka (u mnie kokosowo-ryżowe)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 2-3 łyżki erytrytolu
  • szczypta soli
  • woda gazowana

W misce połącz wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, mieszaj energicznie i stopniowo dolewaj wody aż ciasto będzie miało porządaną konsystencję. Nabieraj po 3/4 chochli i smaż na patelni teflonowej z obu stron.

Farsz:

  • 2 gruszki
  • 100 g owoców leśnych, mrożonych
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 30 g orzechów laskowych

Gruszki pokrój w półplastry, dodaj do garnka z niewielką ilości wody i podduś. Owoce leśne z erytrytolem również podduś w osobnym garnku. Zawiń naleśniki z gruszkami w środku, polej sosem z owoców leśnych i posyp pokruszonymi orzechami.

Taki posiłek świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy deser!

Jeśli potrzebujesz pomysłów na posiłki możesz skorzystać też z gotowego jadłospisu z produktów długoterminowych lub indywidualnej współpracy z dietetykiem.