Gotując, zawsze staram się stosować do zasady zerowaste, dzięki czemu maksymalnie wykorzystuję produkty, które mam w lodówce i generuję jak najmniej odpadów.
Czy wiesz, że statystycznie jedna osoba wyrzuca 235 kg jedzenia w skali roku?
Stworzyłam więc takie pyszności z produktów, które miałam do wykorzystania.
NALEŚNIKI KAKAOWE Z OWOCAMI (3 porcje).
Naleśniki:
- 175 g mąki pełnoziarnistej
- 200 ml mleka (u mnie kokosowo-ryżowe)
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao naturalnego
- 2-3 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- woda gazowana
W misce połącz wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, mieszaj energicznie i stopniowo dolewaj wody aż ciasto będzie miało porządaną konsystencję. Nabieraj po 3/4 chochli i smaż na patelni teflonowej z obu stron.
Farsz:
- 2 gruszki
- 100 g owoców leśnych, mrożonych
- 1 łyżka erytrytolu
- 30 g orzechów laskowych
Gruszki pokrój w półplastry, dodaj do garnka z niewielką ilości wody i podduś. Owoce leśne z erytrytolem również podduś w osobnym garnku. Zawiń naleśniki z gruszkami w środku, polej sosem z owoców leśnych i posyp pokruszonymi orzechami.
Taki posiłek świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy deser!
Jeśli potrzebujesz pomysłów na posiłki możesz skorzystać też z gotowego jadłospisu z produktów długoterminowych lub indywidualnej współpracy z dietetykiem.